Tuesday, February 12, 2013

Still Here

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera.
 
Heyya guys!  Saya dah hampir setahun tak menulis.  & terhentinya penulisan saya adalah disebabkan oleh perkara-perkara yang berikut:
 
  • Saya diminta/disarankan/didesak/disuruh secara halus (hint-hint gitu) utk berhenti menulis..NOT!
  • Saya telah kehabisan idea & tdk tahu apa lagi yg hendak dicoretkan..NOT!
  • Saya dilanda dilema & rasa bersalah dgn penulisan-penulisan saya yg terdahulu..NOT!
  •  
Dan sebenarnya saya dah lama menyepi for the simple & cliche reason - xde masa.  Tapi sungguh!  Setahun dan beberapa bulan yg lalu saya telah bertukar department atas dasar kepentingan perkhidmatan la I suppose.  & that department was waaaaay short of officers & staff & I guess that explains it all.  Kemudian beberapa bulan yg lepas pula saya telah mula berkhidmat di jabatan yang baru atas dasar kepentingan kerjaya I would say.  Dgn tanggungjawab yg saya galas di jabatan baru ini pula sekali lagi tidak mengizinkan saya utk punya byk masa senggang.  Mahupun di rumah.  Kadangkala kerja terpaksa dibawa pulang dan ada masanya juga hari minggu terpaksa bekerja.  Tapi tentunya masa terutamanya utk anak yg dikasihi sentiasa ada dan di-ada-kan..  ;)
 
Selain itu juga, dalam keadaan saya yg sedang berkongsi nyawa dgn seorang lagi hambaNya ini Alhamdulillah, saya lebih memilih utk membaca buku-buku yang berkaitan tiap kali ada kelapangan.  Ini pun saya gagahkan utk menulis sbb cuti panjang, kan..  & saya dah byk membaca, hehe..  Oh ye, kalau x keberatan, doakan kami ye..  =)
 
Mmg byk yg nk diceritakan..terlalu byk.  In fact saya tgk ada byk drafts from the previous years yg nampak gayanya akan tinggal drafts aje lerr..heh!  Nak cite pun x ingat dah..  Tapi xpe la..bila kena masanya, ada moodnya, saya akan menulis lagi ye sbb saya juga tdk mengadakan masa utk laman-laman sosial saya  =P
 
Anywayz, TQ much-much kpd mereka yg berulang-alik ke blog saya (sekiranya ada sbb ada juga yg bertanya) & keluar dgn tiada apa-apa..  Seperti yg pernah saya catatkan dlm entry sebelum ni yg saya sendiri dah x ingat bila, selagi saya bernafas, blog saya juga akan tetap bernyawa Insya Allah..
 
Jaga diri semua..  Hingga ketemu lagi!
 
The REMPITS
 

Tuesday, March 20, 2012

Yang Terpuji

X dpt cemerlang, kepujian pun jadilah..SYUKUR! =)

Wednesday, March 7, 2012

DIAM!



Terkadang kita hanya perlu DIAM dalam memberi komen,
Terkadang kita hanya perlu DIAM dalam menegur,
Terkadang kita hanya perlu DIAM dalam memberi nasihat,
Terkadang kita hanya perlu DIAM dalam memprotes,
Terkadang kita hanya perlu DIAM dalam persetujuan,

Tapi..

Biarlah DIAM kita mereka faham ertinya,
Biarlah DIAM kita mereka terkesan maknanya,
Biarlah DIAM kita mereka maklum maksudnya,
Biarlah DIAM kita mereka terima tujuannya,

Kerana..


DIAM kita mungkin disalah tafsir,
DIAM kita mungkin mengundang syak wasangka,
DIAM kita mungkin disilap terjemah,
DIAM kita mungkin tidak membawa apa-apa maksud,

Justeru itu..

Jika kita merasakan DIAM itu terbaik, seharusnya kita DIAM,
Namun seandainya DIAM kita bukanlah sesuatu yang bijak,
Berkata-katalah dengan HIKMAH,
SUPAYA MEREKA YANG DIAM!
 
 
..need I say more? ;)
 
 
P/S: Thanks much-much Yen..TERBAYEK MACHAA!

Monday, February 20, 2012

Friday, February 10, 2012

La..Ye Ke?

Simply copying & pasting what I got from my family's Yahoogroup-mail, dgn niat utk berkongsi ilmu di penghulu segala hari ni.  Terkesima (ceylamak..heh! =p) saya setelah membacanya..

Kesilapan berlaku disebabkan perubahan ejaan rumi daripada jawi.

 1. HARAPKAN PAGAR, PAGAR MAKAN PADI ATAU HARAPKAN PEGAR, PEGAR MAKAN PADI

Tahukah anda tiada Pagar Makan Padi tetapi Pegar yang makan Padi, kesalahan yang didapati dari perkataan rumi diambil daripada jawi. Kesalahan kita sendiri.  Tidak masuk akal jika pagar yang memakan padi, betul tak?  Di Malaysia rupanya kita panggil ayam pegar, dekat Indonesia pulak dipanggil burung pegar. Tapi ayam ke, burung ke, kedua-duanya bertepatanlah dengan peribahasa ‘harapkan pegar, pegar makan padi’. OK, patutlah. Selama ni ingatkan pagar. Sebab tulah rasa pelik, kenapa pagar makan padi? Lagipun zaman dulu mana ada orang pagar sawah padi.  Rupanya orang maksudkan pegar. Pegar ni digunakan macam burung hantu lah agaknya. Kawalan biologi untuk membunuh tikus dan serangga perosak dekat sawah padi. Tetapi ketika mengharap burung pegar ini tolong makan tikus dan serangga di sawah, burung pegar ni makan pulak padi. Dia mengkhianati kepercayaan tuan punya sawah untuk menjaga sawahnya daripada dimakan binatang perosak; dia sendiri jadi binatang perosak. Jadilah pepatah ‘harapkan pegar, pegar makan padi'..

Hi!  Nama saya Pegar! kuikuikui..
2. MELEPASKAN BATUK DI TANGGA ATAU MELEPASKAN BATOK DI TANGGA

Adalah tidak masuk akal jika Batuk iaitu ‘cough’ dilepaskan di tangga. Apa signifikasinya kan? Jadi sebenarnya adalah Batok.  Apa batok tu? Batok tu sebenarnya sejenis perkakas yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Adat orang Melayu, sebelum naik ke atas rumah, kita akan basuh kaki dulu dekat tempayan. Batok digunakan untuk menceduk air dari tempayan. “Melepaskan batok di tangga” bermaksud kita tak letakkan balik batok dekat tempat asal, iaitu kita tinggalkan macam tu je dekat tangga lepas guna. Macam lepas guna getah paip dalam tandas, tak letak hujung dia dekat pemegang lah lebih kurang. Daripada situlah ia bermaksud buat kerja separuh jalan.

Hi!  Nama saya Batok! kuikuikui..
LAA...YE KE?!  Barulah saya tau..ke korang yg lain tau lama dah? hehe..  Tapi maknanya kat sekolah pun cikgu ajar benda yg salah lah, kan?  Oooppss..! haha!

~ Selamat Hari Jumaat ;) ~

Wednesday, February 8, 2012

Ayak

Baby:  Mommy, nak ayak
Mommy:  Apa dia syg?
Baby:  Nak ayak..
Mommy:  Apa syg? Mommy x paham la..
Baby:  (dah ready nak ngamok)  Nak ayaaaak..
Mommy:  Syg nak apa ni..?
Baby:  Nak ayaaaaak!!! (sambil tunjuk kat dapur)
Mommy:  Oh..nak drink?  La..ok,ok..

My baby also sometimes uses the words takdak instead of takde, sat instead of wait & mai instead of come.
OMG, my baby is a true Utara-ian! haha!

Tuesday, February 7, 2012

2-0-1-2

Salam & hi all!  Perghh..own record made - this is the LONGEST time that I took till I write again in this blog.  Before I membebel dgn lebih pjg lagi, here's wishing all you out there a happy & prosperous 2012!  Also my apologies to those who keep coming to my blog & seeing the old, lapuk entries.  How do I know this? (Kena bgtau jgk takut nanti ada yg ckp saya perasan, heh!)  Sbb they would ask me whether via comments thru this blog, FB, or when we bump into each other.  Blame it on my work, hehe!  Last few months I transferred to a new dept that didn't even give me the chance to take a breather! (cewah exaggerate, heheh!)  Tapi betullah, mmg bz gila in this new dept, hari2 balik rumah dah mlm, bawak keje ofis (buat tu belum tentu lagi, at least sejuuuuuk mata tgk, haha!), most Saturdays also I'll be at the office.  Bgn pg2, masak utk hubby & baby tersayang, siap mcm penyamun dlm rumah sendri (takut baby terjaga nanti dia ngamoks nak ikut, heh..) then zaaaas!  Off to work.  Anyway, here I am, writing again, with NO intention whatsoever to quit blogging.  Cuma a friendly reminder, after this entry, saya sendri x tau bila saya akan berkesempatan nak menulis lagi, hehe..  & also, if I were able to write pun, most probably most of the entries will not be of the latest.  Of course, I don't mind at all.  It IS my blog isn't it? heheh!  Hajat di hati juga ingin 'renovate' blog ni, tukar apa2 design yg patut, but then again, x tau lah bila bole buat tu...
So I guess this will be all for now, baby saya pun tgh buat aksi menumbuk guna lesung batu dgn BUNGA KRISTAL kat sebelah saya ni (see what I mean? huhu..)  Here's leaving you guys in the govt sector the schedule of bayaran gaji for 2012!