Wednesday, January 26, 2011

Klinik Pakar Kulit Md. Noh

It was a Monday, December 27, 2010; when I took leave to go to the clinic.  I am an eczema patient, since I was born.  Although non-contagious, it's a hereditary condition where if in the family someone has asthma, most likely others will have asthma and/or eczema.  But in my case, I HAVE BOTH.  Tapi syukur Alhamdulillah, as I grow older, my asthma has cured (though I can still wheeze under certain conditions)  & my eczema is under control (eczema tak boleh baik, just need the right medication.  Yup - FOR LIFE).  Tapi nak carik ubat yg serasi tu seksanya MasyaAllah..  Bayangkan, since I was born sampailah I was 10 years old, baru my Ayah & Mama jumpa Dr. Mohd Noh b Idris nih & kulit saya serasi dgn ubat dia, Alhamdulillah.  Sepanjang 10 tahun tuh, mcm2 ikhtiar kami cuba.  Ubat klinik, hospital, doktor pakar, homeopathy sampailah ke perubatan tradisional, semua tak jalan.  Even until saya dah di utara nih pun saya sanggup fly all the way to jumpa dia sbb saya tak jumpa ubat yg sesuai dgn saya di sini.  Dr. Mohd Noh nih is well-known jugak.  Dia slalu kuar TV to talk about skin conditions. 

So that morning, I took the earliest Air-Asia flight that suits me (sbb nak hantar baby gi babysitter pagi tuh) which was at 11.05am.  I reached LCCT at about 11.55am & took the Skybus Shuttle service (sbb skali dgn package return tickets)  to KL Sentral.  Then I took the LRT to Masjid Jamek & walked to the clinic (tak jauh dah).  I reached the clinic around 2pm & registered.  Tiba2 saya rasa mcm nak pengsan!  Rupa2 nya sebelum saya ada dlm 13 org lagi!  Aduhh..  Seingat saya, sepanjang saya dtg klinik nih, tak pernah lagi ramai camnih.  Why now?  Perut saya pulak dah berdondang sayang, saya malas nak gi makan jauh2 so saya makan kebab jek kat bawah klinik tuh (klinik tuh kat 1st floor).  Tapi kebab bukan sebarang kebab, heheh.. tengok nih:

Queue skit punya panjang dooohhh!

Ramai jugak, demm!  Anywayz, kiosk nih nama dia Syawarma Raihani.  Bila dah dekat turn saya, saya sempatlah baca iklan dia lekat kat stall dia tuh - dia nih ada byk branches rupanyeh..  Tapi kebab dia memang terbayek!!  Depan saya tuh ada lah dlm sedozen manusia yg tgh tunggu nak ngap kebab dia.  Dia jual roti panjang & roti pita, tapi inti daging & sayuran dia tuh yg marvellous!  Alang2 tunggu lama, saya beli roti panjang 1, roti pita 1, saya dok kat bus stop dekat kiosk tuh je & santap.  Ahhh..lega rasa perut.  Aiseh..nak cari tempat perah susu plak..  Yup, saya bawak pam Medela Freestyle saya, tapi since takde tempat yg sesuai nak pam, & kalo ikut perkiraan saya, rasanya dah sampai turn saya kat klinik tuh, saya pun gi klinik terus..

Betul kira2 saya, bila saya sampai, ada lagi sorang sebelum saya.  Bila saya masuk bilik Dr., he was all smiles.  Dia terharu saya masih dtg berubat dgn dia.  Mana tidaknya, dari saya budak2, sampai remaja, sampai da kawin, sampai da ada anak!  Tapi bila saya tanya if he could tell me the names of the creams yg dia prescribe pd saya (his creams are in his own bekas, so taktau cream apa) sbb it's quite a hassle for me to come all the way just to see him, dia jawab, "well you see, the creams that I give you now, might not be suitable when you'll need it later.."  Aaahh..BUSINESS! heh!  Lepas about 5 mins consultation (tunggu je sejam), 3 creams dlm bekas2 keciiik je, 1 sabun & 1 moisturiser yg bole beli kat pharmacy je rupanya - RM450.  Yup, Dr. tu bukak mulut je dah RM50.  Accepts CASH ONLY je plak tuh, hehe..

DEMM! Dah 3.15pm!  My flight is at 4.55pm.  Jauh di sudut hati, saya dapat rasa yg I'll miss my flight.  Tapi it's still not too late to try!  By the time saya dok dlm Skybus kat KL Sentral tu, it was about 3.40pm.  Sempat lagi ni kalo dia jalan terus.  Tapi rupa2 nya dia tunggu sampai 4pm!  DEMM! DEMM!  Sumpah lepas ni saya tak naik Skybus dah.  Bila dah agak2 sejengkal saya nak sampai LCCT, saya nampak 1 Air Asia plane terbang atas bas tu & sambil jeling watch, hati saya ckp, that must be my flight..  & surely, I missed my flight (& approx. RM175) & lagi skali saya rasa mcm nak pengsan bila I was told that the next available flight was at 10pm!  Tiada yg lain, saya hanya risaukan anak saya yg berada di rumah babysitter.  Saya takut susu badan yg saya bekalkan tdk mencukupi.  Saya called hubby to tell him the news & said that saya akan gi KLIA plak carik tiket MAS.  Dlm taxi that cost me RM42.20 on my way to KLIA, my hubby called & said he had checked & ada flight at 7pm.  I reached KLIA at about 6pm & rushed to buy the open ticket which cost me RM374.  Perut saya berkeroncong plak kali ni.  Susu tak perah lagi nih & breasts saya da mula sakit.  Saya jeling watch, 6.20, sempat lagi kalo saya nak mencekik, & I did.  At least, saya balik tu dalam keadaan kenyang walaupun breast saya sakit, hati saya sakit & kepala saya jugak sakit atas kekalutan sepanjang hari itu..

Saya nak buat matematik skit ek:
Air Asia return tickets - RM352.98
Ubat                          - RM450.00
Taxi                           - RM42.20
MAS ticket                - RM374
(tak campur parking, LRT, makan, toilet)
TOTAL                     - RM1219.18!

Seribu lebih saya blanja dlm masa kurang 1 hari.  Walaupun mungkin amount nih hanya di celah2 gigi sesetgh org, bg saya, membazir itu tetap amalan syaitan, hehe..  Takpalah.. Yg lebih penting, kulit saya ok & saya bebas utk kembali beraktiviti mcm ber-gym ke..ber-spa ke..  Anyhow, if any of you would like to give it a try kat klinik tu (kalau nak kasik hilang jerawat je pun sangat mujarab), here's the add & contact no.s:

Klinik Pakar Kulit Md. Noh
No.87, Tingkat 1, Wisma Mohd Ebrahim
Jalan Tuanku Abdul Rahman
50100 KL
Tel.: 0326939793
Fax: 0326930799

(dekat je dgn SSF)

14 comments:

  1. pengalaman menyeronokkan, mcm mana la ek klu berlaku kat saya? dgn susu bdn xperah, missed flight n so on? i can't imagine....

    ReplyDelete
  2. hi anon =) thanks for the comment. Tapi pengalaman itu yg mendewasakan kan? heh..

    ReplyDelete
  3. HAi,.. bole x kongsi nama moisturiser dan sabun yg doktor tu beri...

    ReplyDelete
  4. hai anon..hmm..so sorry..dr md noh mmg bg ubat in his own containers, so w'pun i dah lama berubat dgn dia, i sendri x tau nama ubat tu (dia nak jaga bisnes dia gak kan..hehe)

    ReplyDelete
  5. klinik surely ade ubat tuk hilang kan parut ke ?? n seriusly berkesan ke ?? takut jugak kan habis kan duit byk2 tp lgsung ta de effect ..

    ReplyDelete
  6. Salam sis..

    Im having eczema jugak.. skg cuma bertahan dengan cream hydrocortisone n pil ezede which i purchased in pharmacy.. but i think my eczema is getting worse.. huhu

    mmg ubat Dr Noh tu mhl ke? even for first treatment?

    ReplyDelete
  7. Salam Apple!
    Yup..treatment dgn dia mahal sikit.. Tapi for our own health kan, it's worth your money I'Allah.. =)
    Get well soon dear!

    ReplyDelete
  8. Hi Anon (on 28 Dec)
    To tell u the truth, I sendri pun x pernah tanya psl ubat utk hilangkan parut. Maybe sbb ubat2 lain yg lebih kritikal pun dah cukup mahal kot, hehe.. Try calling the clinic & ask. Tapi as for me, Bio-oil works well jgk =)

    ReplyDelete
  9. salam wani..akak nk try gakla g klinik ni.tatahan dgn gatal2 1 badan baru dapat seminggu ni ha.Allahuakbar!tiap kol 3-6am bangun dok menggaru dgn beby nk nenen lg.leh tensen.

    ReplyDelete
  10. salam. sy pon ade ezcema, mcm dh teruk je, tgh cari pakar nk bag baik. xtahan mcm ni.

    ReplyDelete
  11. Eczema ni bukan sahaja ubat yg penting tapi kebersihan, material pakaian, pengudaraan dan juga pemakanan kene jaga. Elakkan makanan yg asid tinggi. Cuba cari carta makanan asid dan alkali sebagai panduan. Lepas tu rajin minum air utk detox. Paling penting jgn stress, ia akan melemahkan antibodi badan dan memudahkan eczema jadi makin teruk. Ceria ceria selalu! =)

    P/s: dah hidap eczema 25 tahun. Apapun redha dan syukr dgn kekurgn diri sebagai ingatan kepada Pencipta

    ReplyDelete
  12. sis, my baby eczema teruk tau. now he is 7 months. kesian sgt kat dia selalu gatal2. baby dpt eczema mungkin sbb sy pon asthma n eczema patient. Klinik dr.noh ni terima tak baby patient? kalo ok nak try bawa baby saya kesana la esok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Baizuriah. Yup. Baby patients pun bole.. Anyway so sorry for this late reply. You might have gone to the clinic pun kan? hehe..

      Delete